Δευτέρα

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Τα πρόσφατα περιστατικά με την αστυνομία βάζουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της λειτουργικής επάρκειας και της εκπαίδευσης των αστυνομικών.
Και βέβαια όταν η αστυνομία είναι ανεπαρκής νοιώθουν ανασφάλεια οι πολίτες και ασφάλεια οι παραβάτες του νόμου.
Πρέπει όλοι, σε όλα τα επίπεδα, να καταλάβουν ότι το πρόβλημα της ανεπάρκειας της ελληνικής αστυνομίας δεν είναι μόνον ποσοτικό αλλά κυρίως ποιοτικό.
Είναι βέβαια σημαντικό θέμα το πόσοι αστυνομικοί πραγματικά υπηρετούν και στελεχώνουν τις λεγόμενες “μάχιμες υπηρεσίες” και πόσοι είναι ανενεργοί και ασχολούνται με τα γνωστά πάρεργα.
Κυρίως όμως είναι σημαντικό θέμα πόσοι αστυνομικοί ξέρουν πραγματικά και μπορούν να εφαρμόσουν σωστά τους νόμους, πόσοι ξέρουν και μπορούν να χειρισθούν σωστά το όπλο τους, πόσοι ξέρουν, σέβονται και τηρούν τα δικαιώματα των πολιτών, πόσοι έχουν επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες να διερευνήσουν σωστά ένα έγκλημα, ώστε να βρουν τον πραγματικό δράστη.
Όσοι παίρνουν αποφάσεις καλό είναι να ρωτήσουν κάποτε τους ίδιους τους αστυνομικούς να τους πουν, χωρίς φόβο και πάθος, πόσοι συνάδελφοί τους πρέπει πραγματικά να έχουν όπλο σε ώρα υπηρεσίας και γενικά να οπλοφορούν και πόσοι είναι επαρκείς για την εφαρμογή των νόμων. Οι απαντήσεις θα τους εκπλήξουν (θα τους αφήσουν άναυδους).
Οι πολίτες, που πληρώνουν τη λειτουργία της αστυνομίας με τους φόρους τους, θέλουν άμεσα καλλίτερη αστυνομία, που να γνωρίζει να εφαρμόζει τους νόμους, να σέβεται και να τηρεί, χωρίς καμιά παρέκκλιση, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και στην τρίτη χιλιετία (!), στην χιλιεταία της κοινωνίας της Επιστήμης και της Γνώσης, να έχει επιστημονικές γνώσεις, να ξέρει να διερευνήσει σωστά ένα έγκλημα και κυρίως να επεμβαίνει άμεσα, διότι είναι γνωστό ότι για την αποτροπή της εγκληματικότητας δεν έχει τόσο σημασία πόσοι αστυνομικοί υπάρχουν αριθμητικά αλλά κυρίως το αν υπάρχει αμεσότητα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Αν δεν γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί ανασφάλεια στους πολίτες όχι μόνο από την διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, που έχει αλλάξει πια είδος και βαρύτητα, αλλά και από την αδυναμία εκείνων που είναι ταγμένοι να την καταστείλουν, με αποτέλεσμα να εντείνεται ένα συλλογικό συναίσθημα κρατικής αναξιοπιστίας.
Ένας γνώστης της δομής και της λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου